arganolie

Argiana spinosa

 

 

 

Arganolie wordt geperst uit de zaden van de Arganboom uit Marokko. Afhankelijk van de zuurgraad kan de olie nootachtig tot zurig ruiken.
De arganolie wordt geroosterd en ongeroosterd verkocht. Voor cosmetisch gebruik wordt de ongeroosterdere olie gebruikt, voor culinair gebruik de geroosterde.

De olie heeft van zichzelf een vrij sterke geur (tenzij u een geraffineerde olie koopt, maar deze heeft dan ook geen voedingsstoffen meer), waar niet iedereen van gecharmeerd is.

De winning van de olie uit de zaden is bijzonder intensief: in ongeveer 10 uur tijd verkrijgt men met circa 100 kilogram vruchten 1 liter Arganolie.


EIGENSCHAPPEN

Arganolie van koude persing is een hoogwaardige olie met een vrij uitgebalanceerde verhouding van linolzuur, oliezuur en palmitinezuur.
Door de samenstelling van de olie wordt Arganolie vaak in anti-aging producten gebruikt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Arganolie eigenschappen heeft die schimmels, eczeem, acne en andere ontstekingen tegengaan en overmatige haargroei en vrije radicalen bestrijden.
Arganolie bevat 1,28% onverzeepbare componenten en bevat zeer veel vitamine E (64mg/100 ml).

Arganolie werkt hydraterend, huidbeschermend, verzachtend en gladmakend, gaat littekenvorming tegen, werkt ontspannend bij psoriasis, bevordert wondgenezing, werkzaam bij verbrandingen, ontstekingremmend,

 

 

GEBRUIK

Arganolie is vooral geschikt voor de droge huid en voor de rijpere huid, maar wordt ook vaak ingezet bij acné. Als haarolie gebruikt geeft Arganolie droog en beschadigd haar een 'boost'.

In combinatie met een drogende olie, zoals rozenbottelzaadolie of granaatappelolie, verkrijgt u een hoogwaardig vochtinbrengd huidverzorgingsproduct.


 


CULINAIR GEBRUK

 

De geroosterde Arganolie heeft een nootachtige smaak en geur, die vrij sterk te noemen is. Niet iedereen weet deze te waarderen. Wordt voornamelijk gebruikt in de koude keuken (salades) en bij visgerechten.

 

 

 

 

Koop in de Webshop van De Kruiderie: Arganolie