etherische olie

 

 

 

 

 

etherische olie

 

Je kunt een geur ervaren..........

Je kunt haar niet aanraken,

maar wel erdoor geraakt worden.

Geur is de geest van de bloem die blijft

 

Inayat Khan

 

 

 

Inleiding | Aromatherapie | Geneeskracht | Kwaliteit | Van A tot Z | Vluchtigheid |

 

 

 

VLUCHTIGHEID

 

 

Etherische oliën zijn vluchtig en vele laten geen spoor na bij verdamping of inwrijven.
Dit is nuttig als je bijvoorbeeld wat etherische olie op je pyjama of bedlaken wilt doen om bijvoorbeeld de slaap te bevorderen of de luchtwegen open te houden.

 

Etherische oliën worden wat vluchtigheid betreft in 3 hoofdgroepen verdeeld:

 1. de eerste groep bevat een hoog percentage van de kleinste moleculen en vervliegt snel.
  Daardoor zijn ze opwekkend, stimulerend en versterkend wanneer ze worden ingeademd of via een massage of bad in het lichaam terecht komen.
  Dit zijn de oliën die we als 'opkikkertje' kunnen gebruiken.

 2. Oliën uit de tweede groep vervliegen iets langzamer en zijn door het evenwicht tussen kleinere en grotere moleculen stabieler; ze brengen het lichaam in evenwicht, waardoor alle lichaamsfuncties in goede conditie blijven.
 3. Oliën uit de derde groep vervliegen het langzaamst, omdat ze het hoogste percentage zware moleculen bevatten.
  Deze oliën kunnen ons helpen te ontspannen en te ontstressen; ze zijn vooral nuttig als je (of je kinderen) de hele nacht wilt doorslapen of wilt kalmeren.
  Twee of drie druppels van een langzaam vervliegende olie in het bad zullen wonderen verrichten als je tot rust wilt komen.


Bovenstaande indeling is heel globaal.

Door de comlexiteit van etherische oliën is het mogelijk dat een langzaam vervliegende olie genoeg van de kleinere, minder ingewikkelde moleculen bevat om toch een opwekkend effect op het lichaam te hebben.

Dat geldt ook voor oliën die snel vervliegen: die kunnen wat van de ontspanndende, grotere moleculen bevatten en daardoor ook een rustgevend effect hebben, zoals bittere sinaasappel, een olie die zowel opwekkend als ontspannend is.

Net als ons eigen lichaam, volgen etherische oliën ook geen vaste regels - ze zijn allemaal anders, net als wij, en het bestuderen ervan is een levenslange, fascinerende bezigheid!

 


Etherische oliën zijn meestal helder en licht van kleur, soms sterk van kleur.
(Duitste kamille is blauw, Citroen is geel, Rozenolie kan groen zijn , afhankelijk van het soort roos enz.)

 

Etherische oliën zijn oplosbaar in alcohol, ether, plantaardige oliën en diverse andere stoffen, waaronder de olie die onze eigen huid van nature uitscheidt.

Ze moeten echter altijd worden verdund op enkele uitzonderingen na- vooral bij gebruik op de huid; daarom verdunnen we ze met een neutrale lotion, créme of plantaardige olie (ook wel basisolie of draagolie genoemd) die dan op de huid kan worden aangebracht, ingewreven of ingemasseerd.


Dat heeft ook drie voordelen:


 1. de etherische oliën zijn heel erg klein (zelfs die van oliën die langzaam vervliegen!) en worden via de haarzakjes en de poriën in de huid opgenomen; ze dringen ook binnen tussen de huidcellen, waarbij zij de lipiden (natuurlijke vetten) rond de huidcellen oplossen.

 2. de lotion of neutrale plantaardige olie houdt de huid zacht en soepel.

 3. massage, als die wordt toegepast, heeft een extra helende en verzachtende werking.


Een geweldige geneeskrachtige combinatie!


 

 

 

 

 

Koop in de Webshop van De Kruiderie: Etherische oliën of Biologische Etherische oliën

 

Floral vector designed by Freepik